Przewód licznika rowerowego

Sam naprawiam ale nie wiem jak

Przewód licznika rowerowego

Postprzez muszyniak » 12 lut 2015, o 12:30

Może to i błacha i banalna sprawa jak przewód do licznika rowerowego. Ale każdy z nas pewnie przy montażu licznika zastanawiał się jak poprowadzić przewód z kontaktronu do licznika, aby ułozenie tego przewodu było estetyczne i bezpieczne dla samego licznika. Aby nic w czasie jazdy w terenie nie zaczepiło o przewód i go nie urwało. Aby się nie "majtał" po rowerze. Liczę na Wasze pomysły. Gdzieś czytałem że warto taki przewód poprowadzić w zakupionej dodatkowej osłonie do linki hamulcowej, jest to estetyczne i bezpieczne. Wygląda lepiej niż owijka po amortyzatorze lub przewodzie naszego hamulca. Czekam na jakieś porady.
muszyniak
Początkujący pisarz
 
Posty: 328
Dołączył(a): 9 gru 2014, o 10:39
Wiek: 46
Lokalizacja: Opole
Bike: Scott
Przejechałem (km): 1500

Re: Przewód licznika rowerowego

Postprzez Blue Jack » 16 lut 2015, o 13:29

A jakiej tu można udzielić porady?
Przewody łączące kontaktron z gniazdem licznika w zależności od widzimisie producenta są różnego typu, różnej długości, różnej kolorystyce. Tak samo jest i z rowerami na które te liczniki są montowane, które różnią się przede wszystkim widelcami (amortyzowane, nie amortyzowane), więc problematyka montażu jest różnorodna z uwzględnieniem skoku widelca, skrętu steru. Zatem każdy taki problem należy rozwiązać indywidualnie w zależności od występujących warunków montażu związane z posiadanym rowerem i licznikiem jaki zamierzamy założyć.

Zasada podstawowa - należy użyć odpowiednią ilość odpowiedniej grubości opasek zaciskowych zaciskając je nie za mocno, ale i tak by nie były za luźne, przewidując luz zapasu na maksymalny skręt kierownicą. (bo z rowerem może się różnie zdarzyć)
Ot i cała porada. ;)
Więcej grzechów nie pamiętam.
Avatar użytkownika
Blue Jack
Początkujący pisarz
 
Posty: 226
Dołączył(a): 13 lis 2014, o 23:49
Wiek: 65
Lokalizacja: Opole
Bike: BiRiA Pro Sport 2
Przejechałem (km): 12620

Re: Przewód licznika rowerowego

Postprzez mlody » 16 lut 2015, o 17:31

fakt temat prosty, tylko rozwiązanie trudne ;) przewód denerwuje i trzeba trochę pokombinować, zanim przestanie wkurzać. Jak jest dobrze to o temacie się zapomina.
mlody
Bywalec
 
Posty: 192
Dołączył(a): 18 wrz 2014, o 11:25
Wiek: 24
Lokalizacja: Opole
Bike: Merida

Przewód licznika rowerowego

Postprzez Blue Jack » 16 lut 2015, o 19:13

Myślenie kluczem do sukcesu. ;)

I jak w życiu - "jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz."
A transformując powyższe do tematu - jak sobie zrobisz tak będziesz miał. :D.
Więcej grzechów nie pamiętam.
Avatar użytkownika
Blue Jack
Początkujący pisarz
 
Posty: 226
Dołączył(a): 13 lis 2014, o 23:49
Wiek: 65
Lokalizacja: Opole
Bike: BiRiA Pro Sport 2
Przejechałem (km): 12620

Re: Przewód licznika rowerowego

Postprzez TUKAN74 » 17 lut 2015, o 19:19

Hm.. niby banal a jednak...jesli juz masz takowy licznik to musisz sam pokombinowac bo ilosc zmiennych warunkowych jest spora i bez zdjecia roweru trudno cos doradzic ale jezeli planujesz dopiero kupic licznik to polecam SIGMY bezprzewodowe wtedy znika problem kabla.

PS. Nie mam polskich znakow bo klawiatura mi padla ( alty )
CYKLOZA 401 - nieuleczalny maniak rowerów wszelakich
Avatar użytkownika
TUKAN74
Czytelnik
 
Posty: 22
Dołączył(a): 23 sty 2015, o 01:08
Wiek: 40
Lokalizacja: Krapkowice
Bike: ILLMATIC
Przejechałem (km): 0


Powrót do Sam naprawiam

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron